Het verhaal van Hanieh en Tabonon
Het verhaal van Hanieh en Tabonon
Haar grote droom toen ze Tabonon begon? Met professionele mensen kwaliteit leveren voor andere mensen. Nu, twintig jaar later, kan ze met trots terugkijken op wat ze met haar team heeft bereikt. Want, dát hebben ze bereikt. Een sportschool die meer is dan alleen een sportschool. Een sportschool waar mensen zich thuis voelen, de sfeer kunnen proeven van thuis zijn, waar mensen zichzelf kunnen zijn en iedereen gelijk is. Waar sámen naar doelen toe gewerkt wordt, of dat nou een mentaal of een lichamelijk doel is. “Het is gewoon keihard werken en doorgaan. En dan opeens realiseer je je waar je staat…”. Tabonon-eigenaresse Hanieh Kamran vertelt haar verhaal.
Hoe Tabonon begon
Ik was negentien toen ik Tabonon begon. Eigenlijk was het niet mijn bewuste doel om dat te creëren wat ik nu heb, maar kwam het spontaan tot stand. Ik besloot namelijk te vertrekken bij de sportschool waar ik op dat moment kickbokslessen gaf; mijn visie strookte niet met deze sportschool. Een aantal meiden die door mij waren gaan kickboksen, gaven toen aan dat ze graag bij mij wilden blijven trainen. Ik vertelde ze toen dat als ze een zaal regelden, ik ze wel wilde blijven trainen. Twee weken later was de zaal geregeld.
Vanaf dat moment groeide het aantal mensen in mijn lessen. Via mond-tot-mondreclame hoorden ze over de trainingen en kwamen ze ook bij me sporten. Ondertussen had mijn goede vriend, Martin van Emmen, een sportschool genaamd Tabonon. Die naam werd op dat moment ook gedragen door een andere sportschool in Zwolle, totdat de samenwerking tussen Martin en deze sportschool verbroken werd. Vlak daarna mocht ik de naam Tabonon gebruiken voor mijn eerste wedstrijdvechter Sarah Debaieb. Uiteindelijk heb ik de naam Tabonon helemaal van Martin overgenomen. Dat was het begin van de Tabonon die wij nu kennen, met mijn visie, normen en waarden.
De droom waarmaken
Op dat moment was het mijn grote droom om met professionele mensen kwaliteit te leveren aan anderen. Het allerbelangrijkste daarin is mijn visie en zijn mijn normen en waarden. Mijn visie is gebaseerd op vier principes. Dit zijn dé kernwaarden waar ik en Tabonon voor staan.
Als eerste is dit veiligheid. Dan bedoel ik lichamelijk, maar ook emotioneel moet iemand zich veilig voelen. Want als jij je niet veilig voelt, kun je ook moeilijker leren en leer je dus minder. Daarnaast staat sfeer, want in een goede sfeer kun je goed leren. Daarom hebben we ook een gedragscode: iedereen mag zichzelf zijn, iedereen is welkom, we werken samen, we zijn gelijkwaardig aan elkaar, we hebben respect voor elkaar. Iedereen heeft recht op kwaliteit, niet alleen qua woning en voeding, maar net zo goed in hun sport. Als je wat doet, doe het dan goed. Daar ga sta ik voor. Dat betekent zorgen dat we geschoold zijn en weten wat er speelt in ons vak. En als laatste is er professionaliteit. Wij, het Tabonon-team, hebben een voorbeeldfunctie en daar horen regels bij: hoe kleden wij ons, hoe spreken we? En we houden onze kennis bij. Door professioneel te zijn kunnen wij onze leden het allerbeste bieden.
Alles voor elkaar boksen
De afgelopen twintig jaar is Tabonon alleen maar gegroeid! In de tussentijd heb ik een veel cursussen en opleidingen gevolgd, want ik wil altijd blijven leren. Van oorsprong ben ik immers leraar. Ik stel mezelf dan ook altijd de vraag wat ik goed en minder goed kan en hoe ik mezelf daarin kan verbeteren. Naast mijn werk voor Tabonon doe ik er daarom altijd nog wel iets naast. Inmiddels zijn mijn taken binnen Tabonon ook veranderd. Ik ben nu bezig met alles wat innoverend is. Van de bokszakconstructies tot de Matsuri, de opening van nieuwe locaties zoals Raalte en bijvoorbeeld de reis naar Thailand. Daarnaast heb ik natuurlijk een prachtig team om me heen staan. Daar zit veel tijd in, want we voeren gesprekken met het kernteam, het jeugdteam, het evenemententeam, het PMT-team, het wedstrijdteam en ga zo maar door. Dat is allemaal intern voor Tabonon. Maar ook buiten Tabonon ben ik betrokken bij allerlei organisaties. Van de Vechtsportautoriteit waar ik in de commissie kwaliteit en licenties zit tot Sportservice, de Calo, het CIOS, het RIBW en de gemeentes Zwolle en Raalte.
Reizen om te leren en inspireren
Alles wat er gebeurt en alles wat ik doe, betekent ook dat af en toe even stil moet gaan staan. Niet alleen om te zien wat er allemaal gebeurt elders in de wereld, maar ook om literatuur te lezen, met wijze mensen te praten en om over het leven te filosoferen. Als leraar wil je bij de les blijven, daarom ga ik vaak op pad en op reis. In mijn reizen zoek ik de wijsheid van de wereld op. Hierdoor blijf ik geïnspireerd, waardoor ik anderen kan inspireren. En die wijsheid en kennis neem ik mee naar Tabonon en pas ik toe, zodat we altijd kunnen blijven ontwikkelen. Ik denk dat door mijn reizen en mijn studie op de Calo er bij Tabonon zo’n goede sfeer hangt waar men het regelmatig over heeft.
Veel bereikt in twintig jaar
Alles wat Tabonon nu is, had ik voor ogen toen ik met Tabonon begon. Ik deed het toen alleen allemaal in het klein. Ik had mijn eerste PMT-klant toen ik 21 was, mijn eerste personeel leidde ik op toen ik 22 was. Het voelt nu ook bijna klaar, en dat is best een eng idee. Echter zijn er natuurlijk nog wel wat volgende stappen. Ik wil een aantal boeken schrijven, onder andere over het creëren van een veilig sportklimaat. Maar ik ben ook aan het kijken naar een nieuwe locatie voor Tabonon in Zwolle, we willen fysiotherapie standaard intern krijgen, ik ben samen met de vechtsportautoriteit bezig met het professionaliseren van kickboksen in Nederland en ik wil nog meer mensen helpen om lekkerder in hun lijf te zitten aan de hand van Get Fighting Fit. Op dit moment moeten we alleen eerst stabiliseren, dus alles wat we nu hebben en doen, nog beter doen. Tabonon telt op dit moment 3 locatie, rond de 1500 leden en 68 medewerkers die ons versterken om er een prachtig bedrijf van te maken. Wekelijks geven we 100 groepslessen. Waaronder kickboksen, MMA, Boksen, BJJ, Grappling, MMA, Krachttraining en Yoga. We geven de opleiding Leraar Martial Arts vanuit het CIOS waarin de studenten een NOC*NSF erkend diploma kunnen behalen. We hebben drie therapeuten die psychomotorische therapie bieden voor mensen die d.m.v. vechtsport hun geestelijke uitdagingen aan willen gaan. Wekelijks hebben zo’n 15 workshops voor bedrijven en scholen die of lekker een workshop willen of d.m.v. kickboksen inzichten in de communicatie binnen hun team willen ontdekken. We geven aan vele ondernemers/zakenmensen overdag, s ’avonds en in het weekend personal trainingen aan, we hebben een eigen businessclub. En we werken met sportservice om het kickboksen in het onderwijs een plekje te geven.
Trots: er is heel veel te vieren!
Als ik kijk wat er de afgelopen 20 jaar allemaal is gebeurd, wat we hebben bereikt, dan ben ik echt enorm trots. De mensen die met mij deze droom hebben helpen waarmaken voor onze leden, als team. Daar ben ik het meeste trots op!
Dus is er heel wat te vieren! Vandaar dat ik voor het 20-jarig jubileum ook groots wil uitpakken. Het lijkt mij fantastisch als alle leden en oud-leden ook komen om dit alles met mij te vieren. Het feest is op 1 juli 2023 bij Lampe in Raalte.