In gesprek met Paul

Tabonon

In gesprek met Paul Slot over zijn Tabonon ervaringen

Wie ben je en hoe ben je bij Tabonon terechtgekomen?

Mijn naam is Paul Slot en ik sport hier nu ongeveer een dik jaar. Ik ben hier terechtkomen via de Business Club van Pec Zwolle. Met deze Business Club had ik ruim een jaar geleden een workshop bij Tabonon. De workshop bestond uit een training en ontbijt. Mijn zoon deed op dit moment ook al aan kickboksen dus ik was wel een al beetje aangestoken door het virus.

‘’Door de workshop dacht ik: Dit is eigenlijk wel echt een hele leuke sport om vaker te doen’’.

Na mijn enthousiasme ben ik na deze toffe workshop begonnen met Personal training.

Dus als ik het goed begrijp ben je via een Business Club event van Pec Zwolle hier terecht gekomen?

Ja, inderdaad. Het event was op de locatie Tabonon West, ik vond de locatie ook gelijk heel mooi. Ik dacht wat een fijne omgeving, het lijkt me leuk om hier vaker te kickboksen. De workshop werd gegeven door Hanieh, zij zorgde voor de fijne sfeer en zorgde voor een hele goede eerste indruk.

Waar werd je enthousiast van?

Allereerst werd ik enthousiast van de sport op zich. Ik vind het een hele toffe sport. Het is heel anders dan de sporten die ik doe, ik doe namelijk aan duursport. ‘’Daarnaast sprak de sfeer me erg aan.’’ Ik vind het moeilijk om het te omschrijven, maar een kickboks sfeer wat hoort daarbij? Het moet niet allemaal heel strak zijn. Het moet gezellig zijn en dat is het hier echt. Daarnaast dragen de locaties Oost en West daar ook aan bij, lekker basic met een gave Ring in het midden. Ik vind dat echt wat hebben. Maar vooral de hele atmosfeer eromheen, de gezelligheid. Mensen kennen je. ‘’Er wordt voor, tijdens en na de training met elkaar gepraat.’’ Het is ook niet anoniem en individueel, maar juist op elkaar gericht. Het is niet zoals je de Basic Fit in-en uitloopt zonder iemand gesproken te hebben.

En hoevaak train je hier?

Ik train hier twee keer in de week met een personal trainer. Daarnaast ben ik ook lid van de Business Club. Ik doe daar af en toe mee met de training op Dinsdag ochtend als het uit komt met mijn werk.

Welke normen en waarden zie je naar voren komen bij Tabonon?

‘’Vooral een fijne sfeer, gelijkwaardigheid en vriendelijkheid.’’

Je hebt bijvoorbeeld sportscholen waarbij je allemaal mannetjes hebt, om het maar zo te noemen. Dat is hier helemaal niet zo. Als je hier nog nooit bent geweest, heb je misschien een beeld over kickboksen dat het puur vechten is. Maar dat verandert al snel als je bij Tabonon binnenkomt. Daarnaast vind ik het ook cool dat Tabonon actief is voor de Maatschappij. Je ziet dat ze veel meer doen dan alleen sport, ze leveren een grote bijdrage voor de maatschappij en bedrijven. In de coronatijd hebben ze van alles ondernomen en daarnaast zetten ze mooie projecten op, dat past wel echt bij de normen en waarden van Tabonon. Dat ze handelen vanuit de behoefte van de leden en de mensen. En daarnaast gelijkwaardigheid.

‘’Het maakt niet uit of je ervaren bent, nog nooit hebt getraind, of wedstijden gewonnen hebt, iedereen is welkom.’’

En ook als je binnenkomt, de sfeer is speciaal. Bijvoorbeeld bij welke baan zit je zoals hiernaast samen op banken lekker te vergaderen. Je voelt en ziet de fijne gemoedelijke sfeer om je heen.

Waarom heb je voor Personal Training gekozen in plaats van groepslessen?

Ik heb voor Personal Training gekozen, omdat ik het wilde leren. Het kickboksen zelf, de techniek, ik wilde het spel begrijpen. Voordat ik startte, sloeg ik thuis wel eens een keer op de bokszak. Toen dacht ik dat het wel iets voorstelde, maar dat slaat helemaal nergens op. Ik zag bijvoorbeeld laatst een filmpje waarbij ik op een bokszak sloeg, toen ik nog helemaal niet met techniek en trainingen bezig was. Ik dacht bij mezelf wat erg, verteld Paul lachend. Maar ook mooi om de veranderingen te zien na mijn trainingen. Ik heb dus bewust voor Personal Training gekozen om me te richten op de techniek. Er komt natuurlijk ook een stuk conditietraining bij kijken. Het is dus wel een uur flink zweten.

Wat vind je de Business Club?

‘’De Business Club vind ik erg leuk.’’ De Personal Training vind ik fijn, dat is gewoon 1 op 1. Dat is intensief en gericht op techniek. Maar de variatie met een groep mensen is ook leuk, er is een fijne gezellige sfeer en je kan ook eens sparren met iemand. Het is aan het begin van je werkdag, dus je wordt gelijk lekker fit wakker en krijgt er energie van.

Daarnaast zijn er ondernemers die de Business Club gebruiken als sportief en creatief netwerkmiddel. Ik zit in de directie van KPN en heb een klein eigen bedrijfje waar ik mensen coach over leidinggeven en ontwikkeling daarvoor. Ik doe het niet per se voor het zakelijke gedeelte. Ik vind het vooral fijn om even met een leuke groep mensen te trainen.

Wat je is je doel?

Mijn voornaamste doel: Een groot gedeelte fit blijven en kickboksen ‘echt’ leren. Maar daarnaast heb ik mezelf ook het doel gesteld om het najaar mee te doen aan een gevecht, het Business Kickboks Gala in Oktober. Ik vind het leuk om ergens voor te trainen en naar toe te werken. Dat zeg ik nu wel, nu vind ik het nog leuk, maar als het dichtbij komt weet ik het niet meer, verteld Paul lachend.

‘’Ik vind het tof om mijn grenzen te verleggen’’.

Dus dit is een mooie manier, het is iets wat ik nog niet heb gedaan en dan is het mooi om te kijken wat dat met je doet. Ik vind het wel spannend, maar kijk er wel naar uit.

Zie je kickboksen dan ook als een middel om je grenzen te verleggen? Zijn je grenzen verandert door kickboksen?

Ja mijn grenzen zijn zeker wel gegroeid. Ik ben zekerder geworden in het kickboksen dan toen ik startte. Daarnaast kom je tijdens het kickboksen je beperkingen tegen. In het begin knipper je bijvoorbeeld nog met je ogen als iets op je afkomt. En dan denk je shit nu zit ik weer te knipperen met mijn ogen, en dan besef je van ja dit moet ik niet doen. En kom je jezelf in kleine dingen steeds tegen van, hier moet ik anders op reageren, of dit moet ik aanpassen. Zo blijf je continu aan jezelf werken. Maar kijk het is ook een uur, waarin je alleen met kickboksen bezig bent. In dat uur heb je geen tijd om over andere dingen na te denken. Dat spreekt me ontzettend aan.

‘’Het is een uur alleen met kickboksen bezig zijn, even helemaal je hoofd leeg maken en volledig focussen op de sport. Je bent nergens anders mee bezig.’’

Tijdens de traning wordt er ook gezegd: ‘’Je mag niet denken’’. Dat is dan ook het enige wat ik denk: ‘’Niet denken haha.’’.

Wat heeft Tabonon jou tot nu toe opgeleverd?

‘’Fitheid zowel fysiek als mentaal en veerkracht.’’ Dat zijn begrippen die er echt bij horen. En fitheid, mensen die me kennen weten dat ik veel sport. Ik doe aan duursport, gemiddeld twee uur per dag. Ik doe mee aan hele triatlons. Dan kom je hierbinnen en denk je: “Ik kan wel een paar uren achter elkaar sporten, dit moet goedkomen.’’ Maar tijdens mijn eerste training was ik na 5 minuten bekaf. Het is een hele andere sport waarin je in een korte tijd heel intensief traint. Je gebruikte elke spier intensief en werkte aan je snelle korte conditie.

Wat zijn je fijnste ervaringen met Tabonon?

Binnen het ruime jaar dat ik bij Tabonon train heb ik geen specifiek hoogtepunt. ‘’Ik vind elke training leuk en uitdagend.’’ Ik ben wel een keer bij het Matsuri event in Raalte wezen kijken. Dit vond ik heel gaaf om te zien. Dat was gewoon kijken, er was een hele gezellige sfeer. Als ik daarop terugkijk, was dat een mooie herinnering. Maar verder is het vooral Tabonon zelf, elke week vind ik het leuk om te trainingen.

‘’Er komt denk ik wel een hele mooie ervaring aan: het Business Kickboks Gala in oktober.’’

Daar kijk ik naar uit. Ook om weer op een andere manier te gaan trainen. Nu is het 1 tot 2 keer in de week trainen. Ik heb afgesproken, in de opbouw daarnaar toe mijn programma aan te passen. Meer groepstrainingen, sparren en dat soort dingen.

Ook ben ik één keer geblesseerd geraakt, dat mogen we ook benoemen. Dat was na twee maanden. Ik ging natuurlijk totaal iets anders doen dan duursport. Ik moest dus wel mijn lichaam in de gaten houden. Je gebruikt andere spieren en het is explosief. En als je dan zoals mij jarenlang traint voor lange afstanden, zit er weinig explosie bij. Dus dat is dan wel even wennen voor je lichaam.

Workshop Team directie KPN

Naast de Business Club en Personal Training heeft Hanieh ook een keer een workshop gegeven aan mijn team bij KPN op mijn werk. Dit was ook erg geslaagd. Dit ging dan niet over de technieken van kickboksen.

‘’Binnen deze workshop ging het vooral over de metafoor, hoe je kickboksen kan inzetten om te ontdekken, hoe je team in elkaar zit en hoe er met elkaar om gegaan wordt.’’

We gingen er open in. We hadden geen specifieke hulpvraag, maar ik vond het interessant om de communicatiestijlen binnen ons team te ontdekken. Ik vond het leuk om dit aan mijn team te geven en dit met ze te doen. Uiteindelijk kwam het uit op de ontwikkeling: ‘’Ruimte geven en ruimte nemen.’’ Zo werd het duidelijk dat de ene persoon meer ruimte geeft en de andere meer ruimte neemt en dat dit vergelijkbaar was met wat er op de werkvloer gebeurt. Bijna iedereen zei na afloop van de training: ‘’Wat is dit toch leuk, wat een gave workshop, echt een mooie sport.’’ Ik had natuurlijk al vaker tegen mensen in mijn team over Tabonon vertelt. Zo had ik al weleens aan iemand vertelt die voor zijn blessure aan core training moest gaan doen, dat hij kickboksen moest gaan proberen. Na afloop van de workshop kwam hij ook naar me toe en gaf aan: ‘’Ja dit is veel leuker dan die standaard oefeningen.’’ Ik zou deze workshop zeker aan andere werkende teams aanbevelen.

Wat is het voordeel van kickboksen?

Het voordeel van kickboksen is dat je al je spieren gebruikt. ‘’Fysiek ben je heel actief, het is een hele mooie manier om jezelf te onderhouden. En daarnaast is het mentaal ook nog eens zeer goed voor je.’’ Met duurtraining kan je ook bijvoorbeeld wel puzzelstukjes oplossen in je hoofd en je hoofd leeg maken, maar toch dwalen je gedachtes dan nog wel weer eens af. Dan ga je nadenken over werk en andere dingen. Kickboksen is een uur lang je hoofd helemaal leeg maken, en ben je mentaal hard aan het werk.

 

Welke normen en waarden zie je naar voren komen bij Tabonon?

‘’Vooral een fijne sfeer, gelijkwaardigheid en vriendelijkheid.’’

Je hebt bijvoorbeeld sportscholen waarbij je allemaal mannetjes hebt, om het maar zo te noemen. Dat is hier helemaal niet zo. Als je hier nog nooit bent geweest, heb je misschien een beeld over kickboksen dat het puur vechten is. Maar dat verandert al snel als je bij Tabonon binnenkomt. Daarnaast vind ik het ook cool dat Tabonon actief is voor de Maatschappij. Je ziet dat ze veel meer doen dan alleen sport, ze leveren een grote bijdrage voor de maatschappij en bedrijven. In de coronatijd hebben ze van alles ondernomen en daarnaast zetten ze mooie projecten op, dit past bij de normen en waarden van Tabonon. Dat ze handelen vanuit de behoefte van de leden en de mensen. En daarnaast gelijkwaardigheid.

‘’Het maakt niet uit of je ervaren bent, nog nooit hebt getraind, of wedstijden gewonnen hebt, iedereen is welkom.’’

En ook als je binnenkomt, de sfeer is speciaal. Bijvoorbeeld bij welke baan zit je zoals hiernaast samen op banken lekker te vergaderen. Je voelt en ziet de fijne gemoedelijke sfeer om je heen.

Zijn er lessen binnen Tabonon die je graag nog zou willen volgen?

Ik sport zeer vaak en Tabonon geeft één keer in de week een yogales. ‘’Ter compensatie van het intensief sporten zou Yoga een mooi middel zijn om te ontspannen. ‘’ Om met al die inspanning ook op de andere manier met je lichaam bezig te zijn. Op dit moment is de yogales op vrijdagochtend, qua tijd is dit voor mij nu wat lastig. Dus wellicht in de toekomst als er tijd voor vrijkomt of als er nog een les bij komt zou ik zeker de yogales eens bij wonen.

Wat zou je graag nog kwijt willen over Tabonon?

Ik ben heel positief over Tabonon. Ik vind het ontzettend leuk en raad het iedereen aan om ook hier te gaan kickboksen.