Philip: “Ik ben een old-school karate jongen”

Philip Bouwmeester is in het dagelijks leven facilitair beheerder van een woonzorgcentrum, waar hij onder andere jongeren met een beperking begeleidt. In zijn vrije tijd is deze 62-jarige geboren en getogen Assendorper regelmatig te vinden op de mat van Tabonon. In 1980 begon hij al met kickboksen. Hij vertelt zijn verhaal.

“In mijn jeugd heb ik diverse sporten gedaan, zoals voetballen en wielrennen. Totdat mijn zwager mij in 1975 meenam voor een proefles karate. Daarin werd ik zeer fanatiek. Binnen no-time had ik de blauwe band. In ongeveer 1980 besloot ik een keer een proefles kickboksen te doen. Dat was zo heftig en intensief dat ik na de training niet goed meer wist wat onder en boven was. Iets in mij dacht ‘wat is dit?’, maar ik realiseerde me dat ik iets heel moois aangereikt kreeg. Het verlegde mijn grenzen, was echt uitdagend.

Eerste date bij Tabonon

Uiteindelijk ben ik fanatiek gaan kickboksen. De sportschool waar ik toen trainde was de enige in Zwolle. Er kwamen zelfs vechters uit Amsterdam regelmatig trainen en Thijs Veltman (Nederlands Kampioen zwaargewicht) gaf er 2 keer per week les. Echter ben ik uiteindelijk gestopt. Maar zo’n 2,5 jaar geleden wilde ik toch weer beginnen. Toen kwam ik uit op de website van Tabonon, waar het e-mailadres van Hanieh stond. Ik heb haar toen een mailtje gestuurd met slechts de tekst: ‘ik wil contact’. Het was grappig, want ik kreeg een mailtje terug waarin stond ‘wil je met me uit?’. Toen zijn we bij Tabonon een kop koffie gaan drinken. Hanieh stelde zich voor en zei ‘Wij hebben 2 kernwaarden: Je mag zijn wie je bent en je wordt gezien’. Dat voelde ik ook gelijk en dat voelde ontzettend goed.

De beste versie van jezelf zijn

Mijn broer Jan was in eerste instantie bang dat ik net als vroeger bij een school terecht zou komen met een macho-cultuur en dat het daardoor de verkeerde kant met mij op zou gaan. Maar Tabonon is helemaal niet zoals de scholen waar ik vroeger trainde. Hier trainen we met elkaar, niet tegen elkaar. Iedereen stimuleert elkaar juist, bij Tabonon kun je de beste versie van jezelf zijn.

Stappen zetten door personal training

Ik train minimaal 1 keer in de week tijdens mijn personal-training (PT), maar ik probeer 3 of zelfs 4 keer per week te trainen. Door mijn PT-lessen heb ik al veel stappen genomen. Ik verwachtte geen groepstraining te gaan doen, maar doe dat nu bijvoorbeeld toch. Je moet tijdens trainingen fysiek aan de bak en je gaat altijd net wat verder dan je denkt dat je aankan. Je hoofd denkt vaak dat je het niet kan, maar ik heb inmiddels mede door de PT geleerd dat ik daar niet meer naar moet luisteren. Het is belangrijk te beseffen dat je door moet gaan, niet opgeven!

De ‘Tabonon-stijl’

Alle trainers hebben allemaal een eigen identiteit en karakter, maar ‘de Tabonon-stijl’ zie ik terug in alle trainers die ik al heb gehad. Ze staan allemaal voor hetzelfde, en daar word ik echt blij van. Het past ook goed bij deze school om 45+-lessen aan te bieden. Ik denk dat het voor een hoop mensen van mijn leeftijd de drempel verlaagd. Je traint dan immers in een groep waar je je mee kunt identificeren. De lessen worden aangepast op de doelgroep, dat past echt bij Tabonon. Ik vind dat grandioos.”

De 45+-training wordt elke zondag om 11:00 uur gegeven door Marco op onze locatie in Dieze.