• MMA

  Er zijn bij Tabonon MMA lessen voor beginners, gevorderden en er is een wedstrijdgroep. Kom een keer kijken of vraag een proefles aan en doe mee.

  Meer Lezen
 • Personal Training

  Meer persoonlijke begeleiding, gerichter naar je doelen werken en je sneller ontwikkelen. Met een personal trainer werk je op een persoonlijke, gezonde manier aan je doelen en deel je je eigen trainingstijden in.

  Lees meer
 • Kickboksen

  Goed leren kickboksen doe je bij Tabonon. Er zijn iedere dag lessen voor beginners, gevorderden en op wedstrijdniveau. Kom eens kijken, of beter nog, neem een proefles

  Meer Lezen
 • Jeugd training

  Tabonon is de eerste kickboksschool in Nederland, die voor de jeugdleden examens aanbiedt. Het is iets moois voor ze om naartoe te trainen.

  Meer Lezen
 • Bootcamp

  Iedere zaterdagochtend, weer of geen weer, gaat de bootcamp groep los op diverse locaties in Zwolle. Lekker werken aan je conditie in de frisse ochtend dauw.

  Meer Lezen
 • Krachttraining

  Tijdens de krachttrainingen varieren we verschillende sportonderdelen tot een complete work-out. Een uitstekende manier om je explosiviteit en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

  Lees Meer
 • Yoga

  Yoga kan helpen om stress te verminderen, te (leren) ontspannen en om je beter te voelen in je eigen lijf. Tijdens de les doen we rekoefeningen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

  Lees meer
 • Dames Training

  Twee keer per week is er een kickboks training voor de dames bij Tabonon. Je kunt je hier bij aansluiten als je wilt, er kan op alle niveau’s meegetraind worden.

  Meer Lezen

Geschiedenis Tabonon

Hanieh Kamran

Van meidenclubje tot succesvolle sportschool

Tabonon is in 2003 opgericht en inmiddels zijn we de 1500 leden gepasseerd. Ik, Hanieh Kamran, ben de trotse eigenaresse van Tabonon. Regelmatig vragen mensen me naar het ontstaan van de sportschool. Hier lees je hoe het allemaal begonnen is en hoe Tabonon uitgroeide tot wat het nu is.

Lang geleden

Van turnen naar Kickboksen

Na als kind altijd veel geturnd te hebben, kwam ik op mijn zestiende in aanraking met kickboksen. Zoals ik gewend was uit mijn turnperiode, ging ik vijf keer per week trainen bij de toenmalige kickboksschool in Zwolle. Hierdoor had ik de sport snel onder de knie. Na verloop van tijd mocht ik wedstrijden vechten en mocht ik de lessen overnemen als de trainer ziek was.

Studie

Een decaan op de middelbare school stimuleerde mij om een sportopleiding te gaan doen. Zelf zag ik dit in eerste instantie niet zitten, ik was een sporter, geen trainer. Maar omdat ik ook merkte dat het eigenlijk wel heel erg leuk was om de kickbokslessen over te nemen, begon ik na de middelbare school aan de opleiding Sport en Bewegen. Naast de studie ging ik werken als fitnessinstructeur en gaf ik aerobics en streetdance lessen. Ook had ik inmiddels mijn eigen damesuur bij de kickboksschool en viel ik in als de hoofdtrainer niet beschikbaar was. Hiernaast heb ik ook twee jaar lang een eigen massagesalon gehad.

Meidenclub

Op een gegeven moment besloot ik om bij de kickbokschool te vertrekken, omdat mijn visie op training en didactiek niet meer aansloot bij de daar heersende visie. Toen ik dit vertelde op de kickboksschool, waren er een aantal leerlingen die tóch graag les van mij wilden blijven krijgen. Zonder er echt over na te denken heb ik toen gezegd dat als zij een zaal zouden vinden, ik wel les zou geven. Die zaal  was gauw gevonden. Het werd een zaaltje in de oude brandweerkazerne in Zwolle Zuid. We begonnen met een stuk of 10 dames, maar door mond-tot-mond reclame werd de groep steeds groter. Het was een hechte, gezellige club en af en toe trainden we gewoon in onze achtertuin. Een geweldige tijd vond ik dat!

Jongens en losse matten

Ook belden er steeds vaker jongens met de vraag of ze konden komen trainen. In het begin werden zij steeds afgewezen, maar omdat de vraag maar bleef komen, besloten we ze toch toe te laten. Vanaf dat moment groeide de groep enorm. Binnen twee maanden waren er vijftig leden en werd het zaaltje bij de brandweer te klein. Via via kregen we een grotere zaal in een gebouw van de moskee.  Hier lagen allemaal losse matten op de grond, deze moesten elke tien minuten tegen elkaar geschoven worden. Maar ondanks dit kleine ongemak was de sfeer altijd top!

Start vandaag met je eerste les, kom langs voor een gratis proefles!

Begin met kickboksen, MMA, krachttraining, yoga of ga lekker bootcampen en train jezelf fit!

Groeien en doorgroeien

Wedstrijden en een naam

Eén van mijn leerlingen wilde graag wedstrijden vechten. Mijn visie is dat je minimaal drie keer per week moet trainen als je een wedstrijd wilt vechten. Maar tot dan toe was er maar twee keer per week training. Er kwam dus een derde trainingsuur bij. Het meisje was al gauw wedstrijdklaar en dus hadden we nu ook een naam nodig voor de sportschool. Dit meisje heeft het uiteindelijk gestopt tot wereld kampioen kickboksen in haar gewichtsklasse!

In die tijd ging ik veel om met Martin van Emmen, oud-wereldkampioen kickboksen. De droom van Martin was om een grote kickboksorganisatie op te zetten in het oosten van het land, onder de naam Tabonon (ThAiBOxing Noord-Oost Nederland). Van Martin mocht ik deze naam gebruiken voor onze sportschool.

Daarmee was Thai- en Kickbokssportschool Tabonon Zwolle een feit en had ik op 19-jarige leeftijd mijn eigen kickboksschool.

Blijven groeien

Tabonon werd steeds bekender in Zwolle. Naast dat er veel animo was voor de trainingen, kwamen er ook steeds meer aanvragen voor workshops. Ik kon het allemaal niet meer alleen en kreeg hulp van Anneloes en Trudy. Dit waren allebei enthousiaste leden die graag iets voor de sportschool wilden betekenen. Zo werd Anneloes de eerste echt goede kickbokstrainer en werd Trudy een soort P.A. van mij. Deze twee toppers werken nog steeds vol enthousiasme voor de sportschool. Op dit moment runt Anneloes samen met haar vriend Bob onze derde vestiging Tabonon West.

Naast Anneloes en Trudy kwamen er in de loop der jaren steeds meer teamleden. Vaak begonnen zij in eerste instantie als vrijwilliger. Sommigen van hen doen zoveel voor de sportschool, dat ze bij Tabonon in dienst zijn.  Op dit moment bestaat ons team uit 56 personen.

Mixed Martial Arts

Op eenzelfde wijze werd ook MMA (Mixed Martial Arts) geïntroduceerd bij Tabonon. Op een gegeven moment kwam er vanuit de Calo een stagiair, Harry. Zijn opdracht was om MMA op te zetten binnen de sportschool. Zo gezegd, zo gedaan. Na een jaar heeft Dennis Vlaskamp de MMA trainingen van Harry overgenomen. Dennis is nog steeds onze MMA trainer. Zijn trainingen bleken erg geliefd, de MMA groep werd namelijk iedere week groter. Inmiddels wordt Dennis ondersteund door zeven andere trainers en zijn er zeven MMA, grappling, BJJ en open mat uren per week.

Jeugd

In eerste instantie wilde ik geen trainingen aanbieden aan jeugdgroepen, want ik vond de manier waarop dit destijds gedaan werd pedagogisch onverantwoord. Toen de vraag om een jeugdles bleef aanhouden heb ik hier uiteindelijk aan toegegeven. Ik ontwikkelde een pedagogische manier om kinderen vechtsport aan te bieden. We begonnen met een groepje van acht kinderen en door mond-tot-mond reclame werden dit er steeds meer. Inmiddels hebben we zo’n ongeveer 400 jeugdleden en bieden we 15 uur per week jeugdtraining aan. Op onze nieuwe locatie Tabonon West komen er nog vele uren bij.

Meer sporten en mogelijkheden

Personal Taining

Personal training wordt al vanaf het begin gegeven. Er waren altijd mensen die het spannend vonden om in een groep te trainen, die alleen maar op bepaalde tijden konden trainen, die wilden werken aan persoonlijke doelen of die gewoon wat extra aandacht van de trainer wilden. Met deze personen werden dan individuele afspraken gemaakt. Momenteel worden er meer dan 60 afspraken per week gepland met verschillende personal trainers.

Coaching

Zelf haal ik veel energie uit het coachen van mensen. Dit begon met het coachen van ons eigen Tabonon team. Nadat ik hier een studie van had gemaakt en stage heb gelopen bij verschillende coaches ben ik vechtsport als middel gaan gebruiken bij coaching. Er werken bij Tabonon momenteel drie therapeuten en er worden verschillende psychomotorische therapieën en soorten coaching gegeven. 

Het belangrijkste in de coaching is dat de klanten bij Tabonon worden gezien en gehoord. Bij het eerste gesprek komt de kern van het probleem al op tafel te liggen. Hierna wordt er een plan gemaakt om er samen aan te gaan werken. Ontdek wat je kan en waar je krachten liggen, ervaar hoe het is om met je valkuilen om te gaan en oefen de manieren waardoor jij controle krijgt in het behalen van jouw doelen.

Krachttraining

Omdat meerdere leden vroegen om een specifieke kracht- en conditietraining geven wij dit vier keer per week. In traditionele fitness geloven wij niet, die apparaten zijn zo gemaakt dat ze bijna al het werk voor je doen. Het is makkelijk geld verdienen, maar je helpt je klanten niet bij het behalen van hun doelen. Wat wij belangrijk vinden bij kracht- en conditietraining is dat er een goede trainer voor de groep staat en dat je als leek niet zelf dingen gaat doen. Hiernaast is het belangrijk dat je met losse gewichten of materialen werkt. Het lichaam moet het werk doen, niet het apparaat. De lessen worden verzorgd door Wim, hij werkt als fysiotherapeut bij het Isala ziekenhuis. Inmiddels hebben we meerdere krachttrainers en wordt er bij Tabonon West een zaal ingedeeld voor alleen krachttraining lessen. 

Yoga

Volgens ons zijn lenigheid en coördinatie heel belangrijke eigenschappen voor een vechter, ook ademhaling en meditatie horen daarbij. Daarom wordt er vier keer per week yoga gegeven bij de verschillende locaties van  Tabonon. We willen de sportschool gebruiken om goede dingen over te dragen over voeding, leefstijl en sport. Deze gedachte zit achter alles wat we aanbieden.

Vertrouwde Tabonon sfeer

We krijgen vaak de vraag hoe kan het nou dat deze sportschool zo succesvol is. Wij denken dat het succes alles te maken heeft met de unieke Tabonon sfeer die binnen de sportschool heerst. Het is er altijd gezellig, maar daarnaast wordt er ook keihard gewerkt. Wedstrijdvechters, recreanten en jeugdleden verleggen iedere training hun grenzen. Professionaliteit, een positieve sfeer, hoge kwaliteit en veiligheid zijn de kernwaarden van Tabonon. Bij Tabonon voelt iedereen zich welkom. Tabonon is meer dan alleen sport. Vanuit de sportschool worden regelmatig uitjes georganiseerd en in de zomer is er een spontane barbecue, we proberen twee keer per jaar een Matsuri (wedstrijden voor recreanten) te organiseren, elk jaar hebben we een zomerkamp, we proberen elk jaar een trainingskamp in Thailand te organiseren en zo doen we nog een hele hoop meer voor onze leden. De dojo is het centrale hart van Tabonon. Om de vechtsport zijn de leden naar Tabonon gekomen en de randactiviteiten maken dit alles extra bijzonder.

Ontwikkeling

Om mijzelf en dus het bedrijf te blijven ontwikkelen ben ik altijd op zoek naar kennis en up to date te blijven. Zo heb ik onder andere bij Peter van de Hemel getraind, training gehad van Martin van Emmen, meerdere trainingskampen in Thailand gevolgd, heb ik 2 jaar personal krachttraining gevolgd en voor 1,5 jaar lang privéles gehad van Johan Vos. Momenteel training ik bij wereldkampioen Faldir Chahbari en Martijn de Jong. Zo leer ik verschillende manieren om les te geven wat ik weer kan overdragen aan mijn eigen trainers. Daarnaast richt ik me op cursussen en opleiding in de richting van kracht, voeding, sport en management. Zolang ik mijzelf blijf ontwikkelen en dit overbreng naar het team met de kernwaarden in acht te houden blijft Tabonon zich verbeteren en vernieuwen!

Uitbreiding

Tabonon heeft sinds 2013 een tweede vestiging in 2016 komt hier een derde vestiging bij in Raalte en in 2019 openden we een nieuwe vestiging Tabonon West in Stadshagen/Westenholte. Op de nieuwe locatie worden voornamelijk recreantenlessen kickboksen, grappling, personal trainingen en krachturen gegeven. Zo komen er zaktrainingen (no contact), beginnersuren, ladies only uren, 40+ uren, ouder- en kindtrainingen, kracht- en conditie uren. Op deze locatie gaan er voor de jeugd ook kickboks- en grappling/jiu jitsu lessen gegeven worden. Voor de jeugd zijn er elke dag jeugdtrainingen en gaat Tabonon West zich in deze lessen specialiseren. De trainingen worden op pedagogische wijze gegeven waarbij de kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar, de trainer maar ook met zichzelf om te gaan.

Tabonon wil graag op een veilige en kwalitatieve manier vechtsport voor iedereen toegankelijk maken. Vandaar dat Tabonon de sport naar de leden brengt zodat dat iedereen aan (vecht) sport kan deelnemen.

Tabonon, (vecht) sport voor iedereen!