Martin en Sylvana: Zo vader, zo dochter

Martin en Sylvana, vader en dochter, kickboksen allebei bij Tabonon. Beiden noemen ze zichzelf verlegen, maar ze merken dat dit door het kickboksen steeds iets minder wordt.

Kickboksen bij Tabonon Zwolle
Kickboksen bij Tabonon Zwolle

Vader Martin (45 jaar)

Een aantal jaar geleden ben ik geopereerd aan slaapapneu. Ik merkte daarna dat ik geen conditie meer had en stijf begon te worden. Daarom wilde ik graag gaan sporten. De eerste proefles vond ik erg vermoeiend, maar ook heel leuk. Ik bouw nu conditie op en ik kom onder de mensen. De sfeer bij Tabonon is erg goed.

Ik vond het erg lastig om de eerste keer te gaan trainen. Ik ben erg op mezelf als het gaat om de omgang met anderen. Mijn dochter heeft deze verlegenheid ook. Maar ik ben blij dat ik toch gegaan ben en ik merk dat de drempel om naar de trainingen te komen er niet meer is. Ik ben nu meer onder de mensen.

In april 2016 deed ik mijn eerste proefles, ik train nu 2 keer in de week. Op donderdag traint Sylvana tot 18.30 uur en begint mijn training om 19.30 uur. Als ik kijk naar de jeugdles, vind ik echt dat de trainers het goed doen. Ze luisteren naar het kind zelf. Dat merk ik in de trainingen die ik volg ook, bijvoorbeeld als je een blessure hebt. Als je aangeeft bij je trainer dat er iets met je is om rekening mee te houden, dan doen ze dit ook.

Dochter Sylvana (13 jaar)

Ik sport nu zo’n 15 maanden bij Tabonon, dus al voordat mijn vader ermee begon. Mijn eerste proefles was in een wijkcentrum, dat vond ik superleuk dus ik wilde er graag mee verder gaan. Toen ben ik bij Tabonon gaan kijken en nu sport ik hier. Ik weet van mezelf dat ik een beetje onzeker was, maar ik merk dat dat nu steeds minder wordt en dat vind ik fijn.

Laatst heb ik mijn kickboksdiploma gehaald op niveau 2. Volgend jaar wil ik heel graag voor niveau 3 gaan. Ik ga daar wel echt voor, want als je iets wilt bereiken, moet je daar wel hard je best voor doen. Ik vind het wel jammer da tik niet eerder ben begonnen met kickboksen, maar ik vind het heel lief dat mijn ouders mij steunen. Zij zeggen altijd tegen mij dat alles goed komt en dat ik het kan. Ik heb faalangst en ik vind het dus heel moeilijk om een examen te doen. En ook de trainers bij Tabonon luisteren altijd heel goed naar me. Door mijn astma kan ik soms niet alles doen en dat weet de trainer, daar houden ze heel goed rekening mee.

Het leukste aan het kickboksen vind ik het stoten en trappen. Dat mag ook alleen hier, en niet buiten de mat. Mijn vader zegt ook altijd dat ik wat ik hier leer alleen maar mag gebruiken als er iets ergs gebeurt, als zelfverdediging. Ik train nu 1 keer in de week, maar ik wil graag vaker trainen.

Als iemand hier zou willen komen trainen maar het spannend vind, zou ik zeggen dat ze moeten doen wat hun hart zegt. En durf de eerste stap te zetten! Ik vind het hier in ieder geval superleuk! De sfeer is erg goed en de trainers zijn heel lief.