Larissa, onze yogadocente op de zaterdagochtend

Larissa: “Dansen is mijn verslaving, yoga mijn leven”

Larissa, 40-jarige moeder van 3 kids en eigenaresse van Dance&Yoga Styles (achter Tabonon) geeft elke zaterdagochtend yogales in de kleine zaal op onze locatie in Dieze. “Je kunt niet hard trappen of stoten als je geen focus hebt op je lijf.” Ze vertelt haar verhaal en waarom yoga zo goed bij Tabonon past.

“Eigenlijk doe ik alles wat ik leuk vind. Ondernemen doe je soms alleen, maar bij Tabonon lesgeven doe je niet alleen. Dat doen we samen. Daarnaast is het lesgeven bij Tabonon echt een uitdaging; iedereen is gespierd. Ik probeer daarom juist meer flexibilteit in jullie lijf te krijgen. Het leven is een grote leerschool en lesgeven bij Tabonon ook.

Sfeer behouden

Ik geef nu dik 3 jaar les bij Tabonon. Mijn dochter kickbokste hier al toen er een mailtje rondging dat Hanieh op zoek was naar een yogadocent(e). Ik volgde toen een opleiding om yogadocente te worden. Na terug gemaild te hebben, ben ik met Hanieh in gesprek gegaan en heb een aantal proeflessen gegeven. Het klikte gelijk en vanaf dag 1 vond ik het een erg fijne sfeer. Bij Tabonon mag je jezelf zijn. Zo’n sfeer behouden wordt moeilijker naarmate een bedrijf groter wordt. Maar het is nog steeds 1 groep. Je mag daarbinnen zijn wie je bent. Je wordt gezien.

Focus op je lijf

Ik kijk wat mensen nodig hebben en pas daar mijn lessen op aan. De yogalessen die ik bij Tabonon geef, zijn niet zweverig en spiritueel. Yoga is dat wel, maar ik leg de focus juist op ademhaling en mind. Je kunt namelijk niet hard trappen of stoten als je geen focus hebt op je lijf. Je leert voelen dat je bijvoorbeeld nét iets meer moet uitstappen voor die trap. Yoga is dus niet alleen om flexibeler te worden, maar ook om bewust te worden van je lichaam en de bewegingen die je maakt. En mensen bewust leren omgaan met hun lichaam, dat vind ik écht leuk.

Poweryoga: zweten dus!

Er wordt gezweet in mijn lessen. We beginnen met het mixen van diverse houdingen, waardoor we de spieren warm maken. Daarna gaan we over in de stretch, waarbij we de houdingen langer vasthouden en de spieren echt stretchen. Het lang vasthouden van een bepaalde houding kan ook echt heel zwaar zijn. Vervolgens zijn slechts de laatste 5 á 10 minuten om te relaxen. Dat doe ik alleen bij Tabonon zo kort, zodat het aansluit op de mensen aan wie ik de les geef. Die laatste minuten zijn een moment om je bewust te zijn van je lichaam.

Het doel van mijn lessen is om mensen na de les de deur uit te zien gaan met een boodschap. Of dat nou het realisatiebesef is dat ze meer energie hebben of juist wat rustiger aan moeten doen of misschien tot rust zijn gekomen over een gedachte die al lang door hun hoofd gaat. Door tijd te nemen voor jezelf, kun je jezelf zo’n cadeautje meegeven. Dat is wat ik elke les weer probeer mee te geven.

Zelf sportief blijven

Een van de valkuilen als je zelf lesgeeft, is dat je je eigen training vergeet. Sinds kort ben ik weer echt actief aan het trainen, want ik heb me ingeschreven voor de Nederlandse Kampioenschappen Paaldansen in de categorie 40+. Dansen is iets dat ik heel graag doe, omdat ik eraan verslaafd ben. Maar yoga is mijn leven, dat is echt mijn leefstijl en dat zal ik blijven doen totdat ik er niet meer ben.”

Wil je ook een yogales van Larissa volgen? Ze staat elke zaterdagochtend om 11.00 uur voor je klaar in de kleine zaal in Tabonon Dieze!

En als Larissa een keer niet kan? Dan krijgt ze ondersteuning van yogadocente Martha van Dance&Yoga Styles!