Ruben Drost van Tabonon Kickboksen & MMAwerd tweede op het NK Grappling 2018

Ruben: “Als je ergens goed in wilt worden, moet je veel oefenen”

“Als je ergens goed in wilt worden, moet je veel oefenen.” En dat is precies wat Tabonon-lid Ruben Drost (links op de foto) doet als het op zijn sporten aankomt. Drie keer per week rolt hij bij Tabonon over de mat tijdens grappling- en MMA-training*, terwijl hij daarnaast ook nog Braziliaans Jiu-Jitsu én de Russische vechtsport Sambo beoefent. Hij vertelt zijn verhaal.

Van capoeira naar MMA

“Vechtsporten doe ik sinds zo’n 12 jaar. Voordat ik met grappling/MMA begon, deed ik aan capoeira. Mijn broer ging dat een keer proberen en vroeg mij mee, dat was mijn kennismaking met vechtsport. Na een tijd capoeira te hebben gedaan, zocht ik een paar jaar geleden een sport voor erbij in het weekend. Toen kwam ik terecht bij Tabonon, waar ik op zondag meedeed met MMA. Het eerste half jaar trainde ik 1 keer per week MMA bij Tabonon naast capoeira. Ik merkte echter dat ik bij capoeira bleef hangen op hetzelfde niveau, omdat ik geen mogelijkheid had om vaker te trainen dan 1 à 2 keer per week. Tegelijkertijd ging er met MMA een nieuwe wereld voor me open. Ik heb toen besloten volledig over te stappen naar MMA en grappling.

Heel veel grappling oefenen

MMA is heel veelzijdig: van het technische grondwerk tot het staande (kick)boksen. Elke keer dat ik iets nieuws leerde vond ik dat weer supervet, én er is heel veel in deze sport te leren. Ik train nu 3 keer in de week bij Tabonon en elke maandag in Deventer om daar Braziliaans Jiu-Jitsu te trainen. Daarnaast doe ik ook Sambo, een Russische sport die een mix is van judo en worstelen. Hierbij wordt veel gefocust op het maken van take-downs. Uiteindelijk zijn alle sporten die ik nu doe een vorm van grappling, het vult elkaar allemaal aan. Want als je ergens goed in wilt worden, moet je veel oefenen.

Tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen Grappling

Het wedstrijdaspect van het grappling was nieuw voor mij toen ik hiermee begon. Maar ik vond het gelijk heel tof, ik wilde beter worden. Twee weken geleden waren de Nederlandse Kampioenschappen. Een aantal keren heb ik hieraan meegedaan op het beginnersniveau, en nu ben ik tweede geworden op het gevorderde niveau. Vier partijen op rij heb ik die dag gewonnen op submission**, dus het ging echt heel goed. Het is leuk om wedstrijden te doen, want je kunt daardoor meten waar je staat. Het voegt een extra dimensie toe aan sport, omdat je er ook in de training naar toe kan werken en op kunt focussen.

Gezond leven en beter worden

Ik sport niet alleen omdat ik het heel leuk vind, want dat is voor mij het belangrijkst. Mijn baan als jongerenwerker is soms best druk en hectisch, dus het is ook een uitlaatklep om mijn hoofd leeg te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon goed voor je. Naast grappling sport ik regelmatig met mijn vrouw Margriet. We doen op zaterdag altijd samen krachttraining en HIIT (High Intensity Interval Training) en gaan regelmatig hardlopen of bootcampen. Ik ben nu fitter dan 10 jaar geleden. De wedstrijden geven mij extra motivatie om veel te trainen, gezond te eten en goede nachtrust te pakken. Sporten en gezond leven zijn voor ons een levensstijl geworden. Ik wil gewoon beter worden en merk dat ik ook beter word naarmate ik meer train. Nu ik tweede ben geworden bij het NK, lijkt het me dan ook supervet om volgende keer eerste te worden!”

Ben jij ook benieuwd naar onze vechtsporten in Zwolle of Raalte? Kom eens langs voor een gratis proefles MMA of Grappling, wij bieden vechtsport voor iedereen!

 

*Grappling- en MMA-trainingBij Tabonon zijn de lessen MMA en Grappling gescheiden. Bij de Grappling-lessen wordt gericht op het grondgevecht, waarbij werp-, controle-, klem- en verwurgingstechnieken centraal staan. Stoot en traptechnieken zijn niet toegestaan.
MMA staat voor Mixed Martial Arts, waarbij gericht wordt op trappen, stoten én het grondgevecht. MMA is een combinatie van worstelen, karate, Braziliaans Jiu-Jitsu, kickboksen, judo en boksen.
**SubmissionAls iemand door een klem of verwurging opgeeft, verliest deze persoon via submission.