John: Vechtsport bij Tabonon is uniek

Deze week maken we kennis met iemand van de oude garde. Hij heeft niet alleen Tabonon zien veranderen in de loop der jaren. De totale beleving van het kickboksen is vandaag de dag heel anders dan pak ‘m beet tien jaar geleden. John Sant Ram (40) uit Zwolle vertelt deze week zijn verhaal.

‘’Met mijn gezin woon ik in Zwolle, Stadshagen om precies te zijn. Ik heb een zoon van acht en een dochter van veertien jaar oud. Al sinds mijn achtste doe ik aan vechtsport. Het begon met Pencak Silat. Van oorsprong een Indonesische, sierlijke vechtsport met messen en stokken. Op mijn vijftiende ben ik begonnen met Taekwondo, waarna ik vanaf mijn twintigste ben begonnen met kickboksen.

Terug naar de basis

Ik ben echt iemand van de oude garde. Daar houd ik zelf van en dat zie je ook terug in mijn lessen. Inmiddels geef ik alweer zo’n vijftien jaar les bij Tabonon. Met kickboksen wil ik gewoon een potje beuken. Alles geven en geen genoegen nemen met minder dan 100%. Bij mijn lessen zie je daarom veel basistechnieken en korte combinaties terugkomen.

Tegenwoordig wordt er bij kickboksen meer focus gelegd op het boksen en op langere combinaties. Veel meer dan eerder, maar met twee goede hoeken kan je ook wedstrijden winnen. Ik werk en train liever vanuit een goede basis. De juiste houding, staan je voeten goed, waar zijn je handen? Allemaal basisprincipes die ik enorm belangrijk vind.

Kickboksen & Tabonon

Stel dat je morgen aan je collega vertelt dat je op kickboksen zit. Dan zal zij/hij je waarschijnlijk complimenteren, omdat je een intensieve sport uitoefent. En dat je dus bewust aan het bewegen bent. Het is tegenwoordig meer een gezondheidsding geworden. Dat was eerder wel anders kan ik je vertellen. Als ik tien á vijftien jaar geleden vertelde aan iemand dat ik aan kickboksen deed, dan werd er anders naar me gekeken dan nu. Meer in de zin van; met hem moet ik geen ruzie krijgen!

Vergis je niet in het feit dat die sympathieke Rico Verhoeven de sport in een goed daglicht heeft gezet. Tabonon was vroeger ook anders. Zak- en padstrainingen waren er bijvoorbeeld niet. Het was alleen maar klappen geven en klappen ontvangen. Uiteraard wel in een veilige omgeving. Tabonon was (en is) geen plek om iedereen in elkaar te slaan. We hebben respect voor elkaar.

Wat Tabonon uniek maakt? Het moment dat iemand de deur binnenkomt, heeft hij/zij de hoogste drempel al gehad. En dan wordt de persoon goed opvangen. Dit is ook een uniek aspect bij Tabonon. Iedereen die bij ons binnen komt wordt opgevangen door een gastvrouw. Ook al is het je eerste les, het moet bijvoorbeeld geen drempel zijn om tegen de beste vechter te kunnen te sparren. Het moest juist een uitnodiging zijn. Dat gevoel maakt Tabonon uniek. Tabonon is meegegaan met alle innovaties van de sport, maar is haar kernwaarden nooit uit het oog verloren. Osu.’’

Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn. – Confucius