Emiel: ‘Ik wil er gewoon alles uit halen wat er in zit.’

Emiel (25) is in de drie jaar tijd dat hij bij Tabonon werkt een bekend gezicht geworden. Wat begon met één uurtje lesgeven in Raalte ontwikkelde zich verder naar achttien uur. Sinds februari is Emiel voor 32 uur in dienst bij Tabonon.

“Ruim vier jaar geleden kwam ik voor mijn studie in Zwolle wonen. Voorheen moest ik met het openbaar vervoer elke dag op en neer naar Apeldoorn reizen. Van deur tot deur was ik al gauw anderhalf uur kwijt. Toen ik in Zwolle kwam wonen, hield ik ineens veel tijd over. Ik heb altijd al interesse gehad in vechtsport. Voornamelijk keek ik altijd filmpjes terug van de oude K1. Eenmaal wonend in Zwolle was ik van plan om één of twee avonden in de week te gaan kickboksen. Dit mislukte direct al in de eerste week. Week in week uit stond ik vrijwel elke dag op de mat en soms was ik meerdere uren aangesloten aan het trainen. Daar ben ik eigenlijk nooit mee gestopt, elke dag ben ik bezig met de sport. Nu ik zoveel bij Tabonon werk is dat ook makkelijk, want ik kan zelf bepalen op welke momenten ik train. Daarnaast is kickboksen voor mij echt een uitlaatklep. Als ik op de mat sta dan kan ik alles daaromheen vergeten en echt puur focussen op de sport. Daarnaast hou ik gewoon van een potje knokken en hier kan dat ook gewoon, zo lang er onderling maar respect is. Tabonon en kickboksen hebben mij de laatste jaren echt gevormd tot wie ik nu ben.  Als ik terugdenk aan het moment dat ik hier voor het eerst binnenstapte en hoe ik nu ben dan ben ik enorm veranderd. Er lopen op de sportschool zoveel inspirerende collega’s en leden rond en ik leer elke dag weer bij.’’

Bloed, zweet en tranen

“In de eerste vier maanden trainen heb ik mijzelf snel de basis eigen gemaakt en al snel mocht ik door naar de gevorderden groep. Toen Hanieh, de eigenaresse, terugkwam van haar wereldreis had ik geen idee wie zij was. Al die tijd dacht ik dat Wim, Trudy en Daphne samen de sportschool runden. Op een avond was ik aan het trainen en kwam Hanieh de mat op lopen en vroeg of iemand bij de wedstrijdgroep mee wilde trainen, want daar hadden ze een oneven aantal. Ik heb geen moment gewacht en heb mijn kans toen gegrepen. Na een uurtje klappen incasseren van de vechters en weinig uitdelen, was ik moe maar wel voldaan. Aan het einde van de les zei Hanieh dat ik mocht blijven trainen in haar groep, daarna heb ik vrijwel nooit meer een les gemist. Na veel uren trappen en stoten incasseren begon ik er steeds meer uit te delen en na een jaar hard trainen volgde mijn eerste wedstrijd.’’

Taken

“Van de 32 uur die ik voor de sportschool werk, sta ik voornamelijk op de mat om groepslessen en personal training te geven. De overige uren worden gevuld met andere taken. Naast mijn lessen zal ik ook helpen met het organiseren van het jeugdkamp aankomende zomer en zit ik in het Matsuri 6.0 team. Daarnaast neem ik de taak van Daphne over om alle stagiaires binnen Tabonon te begeleiden. Bob (onze wedstrijdtrainer) en ik willen de wedstrijdgroepen naar een hoger niveau tillen. Zelf richt ik me op de jeugdwedstrijdgroep, zodat we steeds meer en voornamelijk betere jeugdvechters krijgen. Nu lijken ze nog jong, maar over een aantal jaar zijn dat de vechters die uit gaan komen voor onze sportschool en waar ik  dan zelf waarschijnlijk mee train.’’

Scholing

“De kernwaarde die mij het meeste aanspreekt binnen Tabonon is professionaliteit. Om het niveau van de sportschool in zijn geheel om hoog te brengen is ook scholing nodig. Zo trainen we elke week met een aantal trainers bij meervoudig wereldkampioen, Faldir Chahbari in Apeldoorn en komt Martijn de Jong (eigenaar van Tatsujin MMA) elke maand een trainers training verzorgen aan een groep trainers. Deze mannen kennen de fijne kneepjes van het vak en ik probeer zo veel mogelijk van hen te leren en vervolgens door te spelen naar mijn eigen leerlingen. Begin mei vertrekken we met een aantal leden en trainers van Tabonon naar Thailand voor een trainingskamp van 3 weken, daar hoop ik veel te leren van de Thaise trainers. De komende maanden wil mezelf ook meer gaan focussen op sport specifieke krachttraining en meer kennis op te doen over de juiste voeding die je nodig hebt om het maximale uit jezelf te kunnen halen.’’

Niveau

‘’Dit jaar wil ik mijn eerste partij in de B-klasse gaan draaien. In de N-klasse heb ik maar 3 wedstrijden gevochten en in de C-klasse staat de teller op 6 wedstrijden. Voordat ik naar de B-klasse ga wil ik eerst nog veel winnen in de C-klasse en één of twee partijen vechten in Thailand. Ik wil vooral niet te snel doorstomen naar de volgende klasse, want eenmaal daar is er geen weg meer terug. In de B-klasse is iedereen serieus bezig met de sport en kom je geen pannenkoeken meer tegen. Dat wat ik doe, wil ik altijd goed doen. Zo probeer ik te trainen en te vechten, altijd het maximale uit jezelf halen. Op deze manier probeer ik mijn leerlingen en jeugdvechters ook te begeleiden.’’

Doelstelling

‘’Hanieh vraagt ons vaak om doelen te stellen en waar we over vijf jaar willen staan. Ik vind dat zelf altijd lastig om te zeggen. Ik zou over 5 jaar graag mijn geld willen verdienen met vechten, maar dat klinkt nog zo ver weg. Zelf ben ik meer van korte termijn doelstellingen. Voor nu wil ik eerst nog veel winnen in de C-klasse voordat ik door stroom en hoop ik vooral nog veel te leren over de sport en dit ook terug te laten komen in de lessen die ik geef.”

Rolmodel

“Voor de jeugd die bij ons traint wil ik graag een rolmodel zijn. Ik merk ook dat veel jeugd tegen mij opkijkt, omdat ik al zo’n lange tijd aaneengesloten train en wedstrijden draai. De ervaringen die ik in deze tijd heb opgedaan probeer ik ook aan onze jongste leden mee te geven. Naast dat ik ze goed wil leren kickboksen, vind ik het belangrijk dat ze bepaalde normen en waarden mee krijgen. De jeugd luistert altijd goed naar mij dus ik krijg ook de kans om dit te doen. Het mooiste om te zien vind ik hoe veel kinderen kunnen opbloeien op onze sportschool en gewoon zichzelf kunnen zijn. Dat de kinderen steeds sterker in hun schoenen gaan staan dankzij het kickboksen vind ik gaaf om te zien. Plezier tijdens het bewegen en op een respectvolle manier met elkaar omgaan staat bij mij voorop in de jeugdlessen. De jeugdlessen zijn altijd goed gevuld en ik geef ze altijd met veel plezier.

Tot op de mat! Osu.